Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Αρχή της αναλογικότητας και δακρυγόνα


Η χρήση δακρυγόνων είναι μια υλική ενέργεια της εκτελεστικής εξουσίας και ως εκ τούτου υπόκειται στους περιορισμούς που θέτουν το σύνταγμα ,οι διεθνείς συμβάσεις και οι νόμοι. Και ένας από τους σημαντικότερους συνταγματικούς περιορισμούς είναι η «αρχή της αναλογικότητας»

Η αρχή αυτή τηρείται όταν το υιοθετούμενο μέτρο είναι κατάλληλο ενόψει του επιδιωκόμενου από αυτό σκοπού και είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού..

Εν προκειμένω δηλαδή οφείλουμε να αναρωτηθούμε μεταξύ άλλων: Είναι τα δακρυγόνα κατάλληλο μέσο για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλωτές με προβατική και επικίνδυνη συμπεριφορά?

Η απάντηση είναι προφανώς ΟΧΙ!

Γιατί όπως όλοι μας έχουμε δει τα άτομα στα οποία στοχεύουν υποτίθεται τα δακρυγόνα ουδόλως πτοούνται από την χρήση τους! Είναι άλλωστε εξοπλισμένοι με μάσκες και πολλές φορές μάλιστα τα πιάνουν με το χέρι τους και τα επιστρέφουν στους αστυνομικούς.

Επομένως είναι φανερό ότι μοναδικός στόχος της ρίψης των δακρυγόνων είναι η κατάλυση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι των υπολοίπων διαδηλωτών ,οι οποίοι δεν είχαν προνοήσει να εξοπλιστούν σαν να επρόκειτο να μεταβούν σε εμπόλεμη ζώνη και μάλιστα μέσω βάναυσης επίθεσης στην αξιοπρέπεια και στην προσωπικότητά τους συλλήβδην.

Συμπέρασμα: Όταν ο λαός φωνάζει «Ψωμί ,παιδεία ,ελευθερία ,η χούντα δεν τελείωσε το 73» καλό θα ήταν εμείς ,οι φοιτητές της νομικής σχολής Αθηνών να μην σφυρίζουμε αδιάφορα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ποια είναι η άποψή σου;