Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εννιά και μία σκέψεις για το άσυλο



1.  1   Χρόνια τώρα θα έπρεπε να το προφυλάσσαμε καλύτερα. Είσαι δεξιός όταν μιλάς για τους βανδαλισμούς, για τους τραμπουκισμούς. Είσαι αριστερός όταν μιλάς για την ανάγκη διατήρησής του ως προπύργιο κοινωνικών αγώνων και συμβόλου ελευθερίας.
2.  2   Όταν μιλάς για όλα τι είσαι; Ενοχλητικός; Ή μήπως απολίτικος;
3.    3 Δε θέλω να μου το καταργήσει κανείς, ούτε η Άννα, ούτε οι παρατάξεις, ούτε οι «Μεσολογγίτες». Είναι ο χώρος όπου δικαιούμαι να πω ό, τι θέλω χωρίς φόβο. Να κάνω ό, τι θέλω, να βρίσκομαι εκεί ό, τι ώρα θέλω.
4.   4  Κάποιοι λένε ότι και η κατάληψη είναι άρση του ασύλου, γιατί, δίκαιη- ξεδίκαιη στερεί από κάποιους το δικαίωμα να μπουν στα αμφιθέατρα. Άραγε, η πρώτη και κύρια λειτουργία των σχολών είναι η ακαδημαϊκή ή η πολιτική;
5.     5Δεν αισθάνομαι πάντα ασφαλής στο άσυλό μου. Ενός παιδιού του χτύπησαν το μάτι σε ένα πάρτυ. Εάν όμως η αστυνομία έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε χρειάζεται, μήπως αρχίσει να επεμβαίνει και όποτε γουστάρει αυτή;
6.    6 Το άσυλο δεν θα πρέπει να προασπίζει μόνο την ελευθερία των ριζοσπαστικών απόψεων και των αγωνιστών φοιτητών, αλλά και αυτή των πιο συντηρητικών. Η  φράση «δε θέλω τους μετανάστες στη σχολή μου» , η φράση «θέλω να κάνω μάθημα», ακόμα και το «συμφωνώ λιγάκι με το νόμο Διαμαντοπούλου» πρέπει να μπορούν να λέγονται θαρρετά.
7.   7  Κάποιοι λένε ότι μόνο στη χώρα μας τίθεται θέμα ασύλου. Ναι! Και μόνο στη χώρα μας τίθενται και κάποια άλλα θέματα. Καλά κάνει και τίθεται. Ιστορία είναι αυτή. Πρέπει να θυμώνουμε όταν απειλείται εκ των άνω και εκ των έσω.
8.    8 Ναι, είναι αλήθεια ότι πολλές καταστροφές είναι προβοκατόρικες. Κάποια όμως επεισόδια είναι πέρα για πέρα αληθινά. Και οι φοιτητές ξέρουν τι παίζει με το άσυλο και μιλούν για αυτό πολύ πιο λογικά, πιο σφαιρικά.
9.     9Μεταξύ μας, η λειτουργικότητα του ασύλου ανάγεται πλέον σε καθαρά συμβολικό επίπεδο. Μπορείς, άλλωστε, να λες τη γνώμη σου ελεύθερα παντού, στην πλατεία, στο δρόμο, στο internet. Κάποιοι, όμως,  νομίζουν ότι ο εν λόγω θεσμός είναι εδώ για να καλύπτει ανομίες. Για αυτούς δεν ξέρουμε να διαμαρτυρηθούμε, τους προσπερνάμε με το γνωστό «έλα μωρέ».
1               10 Κανένας φοιτητής δε θα αφήσει να μπει η αστυνομία αδίκως στη σχολή, αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Ο νόμος δε θα μας φοβίσει, γιατί απλά δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν όσα μας υποτιμούν, όσα μας αδικούν και μας τρομοκρατούν. Ο νόμος, όμως, είναι μια καλή ευκαιρία να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το θεσμό του πανεπιστημίου εν ονόματι του οποίου το κλείνουμε. Όταν κλείνεις τη σχολή σου, πρέπει να είσαι βέβαιος πως κι εσύ τα έχεις κάνει όλα σωστά.           Είσαι βέβαιος; (γεωργία)




ξ

2 σχόλια:

  1. Γεια σου και πάλι!
    Θέλω από σένα μια διευκρίνηση: όταν λες "Μεταξύ μας, η λειτουργικότητα του ασύλου ανάγεται πλέον σε καθαρά συμβολικό επίπεδο. Μπορείς, άλλωστε, να λες τη γνώμη σου ελεύθερα παντού, στην πλατεία, στο δρόμο, στο internet", εννοείς ότι ο σκοπός του ασύλου είναι η μόνο ελεύθερη διακίνηση ιδεών, οπότε εφόσον έχουμε δημοκρατία αυτό μπορεί να γίνει παντού, συνεπάγεται την έλλειψη ουσιαστικής χρησιμότητας του ασύλου και το συμβολικό χαρακτήρα του?
    Συγγνώμη αν απλά επαναλαμβάνω το συλλογισμό σου, αλλά μπερδεύτηκα λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοώ ότι το άσυλο δεν είναι όσο σπουδαίο ήταν παλαιότερα, πχ. στα γεγονότα του Πολυτεχνείου όπου οι φοιτητές κρατούσαν ραδιοφωνικό σταθμό. Δε θεωρώ ότι είναι μόνο συμβολικός ο ρόλος του, αλλά κι αν ακόμα ήταν μόνο συμβολικός, ακόμα και για ένα σύμβολο αξίζει αγώνας, μιας και είναι τόσο σπουδαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ποια είναι η άποψή σου;