Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οι θέσεις μας για το φοιτητικό κίνημα ,το σύμπαν και τα πάντα!

Πανεπιστημιακή Κυριαρχία :  για ένα ελεύθερο και κυρίαρχο Πανεπιστήμιο
Αν σοβαρευτούμε λίγο, θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα, αν και δυσάρεστα, είναι κατά βάση απλά : η κρίση και η γενικότερη συμπίεση των κερδών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος το ωθεί τόσο στην εμπορευματοποίηση τομέων μέχρι πρότινος υπό την αιγίδα του κοινωνικού κράτους, όσο και στην αναζήτηση νέων εμπορεύσιμων τεχνολογιών. 

 Γίνεται λοιπόν σαφές γιατί το δημόσιο, δωρεάν και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο τίθεται ευθύς εξ αρχής στο στόχαστρο της στρατηγικής αυτής : η γνώση αποτελεί ακόμη ένα μη εμπορευματοποιημένο πεδίο, αλλά και την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της τόσο ποθούμενης τελευταία «καινοτομίας» και «τεχνογνωσίας». Από εδώ απορρέει και η προώθηση π.χ. των τεχνολογικών επιστημών, και η απαξίωση π.χ. των θεωρητικών. 

 Η συγκυρία αυτή επιφυλάσσει για την Νομική Σχολή μία ιδιαίτερη θέση. Οι νομομαθείς προορίζονται για τον ρόλο του συνηγόρου της νέας τάξης πραγμάτων. Η νομική επιστήμη καλείται να νομιμοποιήσει τις αλλαγές μέσω της ομαλής ενσωμάτωσης τους στο ευρύτερο θεσμικό-νομικό πλαίσιο.

 Κάποιοι δεν έχουν συλλάβει ακόμη την ουσία του ζητήματος. Η επιθυμία για κοινωνική ανέλιξη, η αόριστη αίσθηση πως «κάπως θα τα βολέψουμε», στην τελική ο «μπάρμπας στην Κορώνη», συσκοτίζουν για πολλούς την ουσία του ζητήματος.

 Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών πλήττονται ως μέλη της μεσαίας και μικρής αστικής ή εργατικής τάξης, αφού το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών τους υποβαθμίζεται -λιγότερο ή περισσότερο- και οι δικές τους επαγγελματικές προοπτικές γίνονται όλο και πιο θολές.

Ταυτόχρονα, όμως, το σύνολο των φοιτητών πλήττεται ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν αρνούμαστε την ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων στον κάθε φοιτητή. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν διακριτό κοινωνικό χώρο, και αν κάτι τον χαρακτηρίζει ιστορικά αυτό είναι η ελεύθερη παραγωγή και διάδοση της γνώσης, και η δημόσια διαβούλευση για όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνιστούν την ουσία της επιστήμης, ιδιαίτερα δε της νομικής, και η υπεράσπιση της ύπαρξής τους αφορά κάθε έναν που στοχεύει στην αρτιότερη επιστημονική του κατάρτιση.

Με άλλα λόγια, θεμέλιο της επιστημονικής γνώσης είναι η ανεξαρτησία του Πανεπιστημίου από κάθε εξωτερικό φορέα, διότι η μη πλήρωση αυτού του όρου μετατρέπει τον θεσμό σε εργαλείο στα χέρια του φορέα από τον οποίο εξαρτάται, και συνεπώς καταργεί τον επιστημονικό χαρακτήρα της γνώσης, μετατρέποντάς την σε απλό όργανο προπαγάνδας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, θεωρούμε μεν ότι η κατάληψη στοιχειοθετεί κατάλληλο μέσο πίεσης για την κατάργηση του νόμου 4009/2011,προκρίνουμε όμως την οργανωμένη και διαρκή εκ μέρους του φοιτητικού σώματος άρνηση εφαρμογής του.
 Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε από τον φοιτητικό σύλλογο :
  1. Να ανακηρύξει το τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ Ανεξάρτητη Σχολή, που δεν αναγνωρίζει τον νόμο 4009/2011 και δεν εφαρμόζει κάθε διάταξη που αντίκειται στην πανεπιστημιακή ανεξαρτησία και κυριαρχία. 
  2. Να διατρανώσει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την γεωγραφική της θέση, ώστε να αποτελέσει κέντρο αντίδρασης και προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας, παραμένοντας ανοιχτή ώστε να προστατεύσει τα θύματα της κλιμακούμενης αστυνομικής βίας και φιλοξενώντας κάθε προοδευτική κίνηση της ελληνικής κοινωνίας.
  3. Να έλθει σε επαφή και να στηρίξει τα σύγχρονα λαϊκά κινήματα (π.χ. το κίνημα «δεν πληρώνω», το κίνημα κατά της άδικης φορολογίας, τα σωματεία των εργαζομένων).
  4. Να παρακινήσει έμπρακτα τις ισχυρά πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, να οργανωθούν και να αντιδράσουν, παραχωρώντας τους αίθουσες για διαβούλευση, προτείνοντας κινήσεις για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, προσφέροντας αφιλοκερδώς νομικές συμβουλές.
  5. Να διοργανώσει εκδηλώσεις για την σημερινή εκδηλώσεις σχετικές με την κρίση της κοινωνίας και τις διαφορετικές προτάσεις εξόδου από αυτήν
  6. Να διακηρύξει ότι χρέος του κάθε φοιτητή είναι η προάσπιση των όρων ανάπτυξης της επιστήμης και της ανεξαρτησίας της. Δεν νοείται επιστήμη εξαρτημένη από την όποια κυριαρχική εξουσία, αλλά ούτε και αγωνιστής φοιτητής που δεν επίσταται του επιστημονικού αντικειμένου του.
  7. Να απαιτηθεί να μην διεξάγονται μαθήματα κατά την διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων, ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορούν απρόσκοπτα να συμμετέχουν σε αυτές.
  8. Να μονιμοποιηθεί η χρήση της μικροφωνικής εγκατάστασης, καθώς απεδείχθη ενθαρρυντική για τους ανένταχτους φοιτητές που επιθυμούν να τοποθετηθούν.
  9. Να ενισχύσει τους αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς. Συγκεκριμένα να λάβει την απόφαση να οργανωθούν δύο ειδικές επιτροπές με τις εξής αρμοδιότητες:
1)      να παρακολουθούν τις πρακτικές του κρατικού μηχανισμού που αφορούν το Πανεπιστήμιο, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να ενημερώνουν το φοιτητικό σώμα, και φυσικά να αναλύσουν άρθρο προς άρθρο τον νέο νόμο,                                                                                                              
2)      να διοργανώνουν όσο συχνότερα είναι δυνατόν πολιτιστικές εκδηλώσεις με την συνεργασία καλλιτεχνικών ομάδων από την σχολή μας, αλλά και από άλλες σχολές ,διερευνώντας και τις ευκαιρίες επανοικειοποίησης τοπικών δημόσιων χώρων

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ποια είναι η άποψή σου;