Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μια συνέντευξη με τον εαυτό μου!

Σε μια ακόμα παγκόσμια πρωτοτυπία των Ανεξάρτητων Νομικής σας παρουσιάζω με περηφάνια: Μια συνέντευξη με τον εαυτό μου!


Καλημέρα σας! Πιστεύετε στην γνώση?

Μα και βέβαια! Θεωρώ ότι ο άνθρωπος έχει τόσο το κίνητρο όσο και τη μέθοδο για να την κατακτήσει. Κίνητρο του θεωρώ την “θέληση” του ,όχι απλώς για επιβίωση αλλά για ότι ο καθένας από μας θεωρεί ευτυχία. Μέθοδο του ονομάζω την ικανότητα του να συγκρίνει και να διακρίνει ,να εντοπίζει αντιθέσεις και αντιφάσεις και σαν αποτέλεσμα να αμφισβητεί.

Επομένως πιστεύετε ότι μπορούμε να δώσουμε μια οριστική απάντηση σε ερωτήματα όπως “τι είναι καλό και κακό” ή “τι είναι η ευτυχία” ?

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε τέτοια μεταφυσικά ερωτήματα που αφορούν την ανθρώπινη φύση γενικά πριν ερευνήσουμε το πως έχει διαμορφωθεί ο άνθρωπος στην συγκέκριμένη κοινωνία μας. Γιατί βεβαίως πιστεύω ότι ο άνθρωπος διαμορφώνεται καθοριστικά από το περιβάλλον του!
Επομένως δεν μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση στο τι είναι το καλό λόγου χάρη ,πριν διερευνήσουμε τι θεωρεί ο άνθρωπος της εποχής μας ως καλό και για ποιους λόγους.

Για ποιους λόγους δηλαδή μπορεί να θεωρεί ένας άνθρωπος κάτι ως “καλό”?

Οι ηθικές (και όχι μόνο) πεποιθήσεις μας διαμορφώνονται με δύο τρόπους: Καταρχάς από τους Ιδεολογικούς Μηχανισμούς του Κράτους ,τα ΜΜΕ ,την οικογένεια ,το εκπαιδευτικό σύστημα και κατά δεύτερον από τις υλικές συνθήκες της παραγωγής. Ως αποτέλεσμα λόγου χάρη του ανταγωνισμού για μια θέση εργασίας γεννάται το ιδεολόγημα της αξιοκρατίας ,η ιδέα δηλαδή ότι ορισμένοι άνθρωποι άξιζουν περισσότερο απ' ότι οι άλλοι.

Και πού ξέρω ότι αυτά που λέτε εσείς είναι η αλήθεια και όχι το απότοκο της προπαγάνδας των ΙΜΚ ή ακόμα χειρότερα της νοσηρής σας φαντασίας?

Δεν το ξέρετε ,αλλά μπορείτε να κάνετε το εξής. Μελετήστε τους κανόνες τις κοινωνίας σας ,αυτούς άλλους κοινωνιών και την ιστορία και αξιοποιήστε τα εργαλεία της σύγκρισης και της αμφισβήτησης! Γιατί το σύνταγμα προβλέπει την ισότητα των φύλων? Επειδή αυτό είναι Το Σωστό ή επειδή έτσι διευρύνεται η αγορά εργασίας? Γιατί υπάρχουν κατασταλτικοί μηχανισμοί όπως η αστυνομία και τα δικαστήρια? Για να μας προστατεύουν από τους εγκληματίες ή για να προστατεύουν το κυρίαρχο σύστημα από την αλλαγή?

Στην αρχή δεν θα είναι φυσικά δυνατό να επιλέξετε μια από τις πολλές ευλογοφανείς απαντήσεις ,αλλά τελικά ,θεωρώ, θα καταλήξετε στο ότι μια είναι η λύση που απαντά με την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στα πώς και στα γιατί: Η θεώρηση των παραγωγικών σχέσεων ως βάσης που καθορίζει σε ουσιαστικό βαθμό την μορφή της εκάστοτε κοινωνίας!

Αν είναι έτσι τότε γιατί δεν είναι όλες οι “καπιταλιστικές” κοινωνίες ίδιες ή έστω παρόμοιες?

Επειδή η βάση μπορεί βάση των μοναδικών ιστορικών συνθηκών να συμβαδίσει με διάφορες μορφές. Ο καπιταλισμός λόγου χάρη συμβαδίζει και με την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και με την δικτατορία!

Χμμ... Αν όμως έχετε δίκιο προκύπτει έυλογα το ερώτημα: πώς θα αλλάξουν οι σχέσεις παραγωγής εφόσον αυτοί που θα μπορούσαν να τις αλλάξουν δεν έχουν ιδεολογή “ανεξαρτησία”?

Κατά πρώτον είναι φανερό ότι το σύστημα δεν λειτουργεί τέλεια! Έχει εγγενείς αντιφάσεις που δημιουργούν κρίσεις ,αντιθέσεις και αντιδράσεις και οι οποίες στο κατάλληλο ιστορικό περιβάλον μπορούν να οδηγήσουν σε επανάσταση. Για να δώσω ένα μπακαλίστικο παράδειγμα ,μπορεί η ανεργία της τάξης του 20% να κάνεις τους εγαζόμενους ακόμα πιο πειθήνιους και εργατικούς αλλά μια ανεργία της τάξης του 40% να τους εξοργίσει και να τους οδηγήσει στην ένοπλη επανάσταση.

Κατά δεύτερον επειδή η ιδεολογία προϋποθέτει επικοινωνία και επειδή η επικοινωνία είναι εξ ορισμού αμφίδρομη είναι δυνατόν οι ΙΜΚ να αξιοποιηθούν ως έναν βαθμό για την διάδοση μιας επαναστατικής ιδεολογίας. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει οδηγός του πολιτικού αγώνα και παράγοντας ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων.

Λέτε δηλαδή ότι η επανάσταση θα έρθει με τα λόγια?

Όχι ,κύριε μου! Μου φαίνεται δεν με προσέχετε! Αυτό που λέω είναι ότι το αν θα υλοποιηθεί η δυαντότητα για επανάσταση ή όχι εξαρτάται από ένα πλήθος διαφορετικών παραγόντων. Ε ,λοιπόν κάποιους από αυτούς τους παράγοντες μπορούμε να τους επηρεάσουμε μέσω των ΙΜΚ ,διευκολύνοντας την επανάσταση ,η οποία οφείλω να τονίσω ίσως και να μην έρθει ποτέ αν δεν κάνουμε και εμείς τις κινήσεις μας!

Άρα το πανεπιστήμιο πρέπει μας λέτε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο?

Ναι ,λέμε άνθρωπε μου! Και όχι μόνο τώρα ,αλλά και αφού με το καλό έρθει η επανάσταση προκειμένου η όποια επαναστατική εξουσία να μην προλάβει να μετατραπεί σε μια κρατικοδίαιτη ελίτ. Και για να κλείσω και να μην σας δώσω την ευκαιρία να γίνετε ακόμα περισσότερο κουραστικός όσο επενδύουμε στην αμφισβήτηση των καπιταλιστικών αξιών (όπως ο ανταγωνισμός  για χάρη του κέρδους ,των ψήφων ,της δόξας ,των εντυπώσεων) τόσο θα κάνουμε ένα μικρό βηματάκι προς την επανάσταση.

Καλημέρα σας!

3 σχόλια:

  1. Kάπου μου φάνηκε ότι είδα την καπιταλιστική κοινωνία με εισαγωγικά στο ''καπιταλιστική''. Να μην ξαναγίνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τα άλλα απλό και κατανοητό. Κάνεις βήματα μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ποια είναι η άποψή σου;