Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σκάνδαλο proton bank ή οι νόμοι ως κουρελόχαρτα

Βασισμένοι σε πηγές από την ηλεκτρονική έκδοση της ελευθεροτυπίας θα θυμίσουμε τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες...




31 Ιουλίου


Η απόφαση της 27ης Ιουλίου 2011 της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να διερευνήσει τυχόν σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και στο οποίο εμπλέκονται μέλη της διοίκησης της τράπεζας Proton έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία και διεκδικεί να γίνει βασικό θέμα συζήτησης του καλοκαιριού και των ειδήσεων, που μέχρι τώρα μονοπωλούνταν από τις εξελίξεις στο δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την απόφαση της Αρχής ζητείται να παγώσει η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της Proton Bank και για ένα διάστημα και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και επτά ακόμα προσώπων που έχουν περάσει από το ανώτατο όργανο διοίκησης της τράπεζας.

Στο "μικρό" αυτό σκάνδαλο δεν δόθηκε μεγάλη έκταση για λόγους που αναλύονται εύστοχα εδώ.
Όμως υπάρχει και συνέχεια

11 Οκτωβρίου

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ. 



Από αυτά, τα περίπου 850 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατ. ευρώ.
Το θρίλερ της διάσωσης, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια για την κεφαλαιακή σωτηρία της τράπεζας, με τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών, οδηγείται σε βέβαιο ναυάγιο.
Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΤτΕ και του Ταμείου Σταθερότητας, οι οποίες κατέληξαν στο οριστικό σχέδιο για τη δημιουργία της νέας τράπεζας και την οριστική διάλυση της προβληματικής τράπεζας.

Τι όμως έχει γίνει μέχρι τότε?


Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την κάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου παρείχε καθημερινά ρευστότητα στην Proton Bank με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου που υπερέβαιναν το όριο (50% των ίδιων κεφαλαίων) που επιτρέπει ο νόμος. 


Οι παράνομες ενέσεις ρευστότητας έλαβαν χώρα ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα της Αρχής εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που κατέληξε στη διαπίστωση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton.
Η «Ε» στις 2 Αυγούστου είχε αποκαλύψει ότι σε μία ημέρα (14/7/2011) είχε γίνει κατάθεση στην Proton από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επειδή, όμως, υπήρχαν κι άλλλες καταθέσεις, το συνολικό ποσό ξεπερνούσε κατά 92 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια με τα οποία μπορούσε να ενισχυθεί η εν λόγω τράπεζα βάσει της κείμενης νομοθεσίας (280 εκατ. ευρώ ήταν τα ίδια κεφάλαιά της, οπότε μπορούσε να δεχθεί μέχρι 140 εκατ. και τη συγκεκριμένη ημέρα είχε 232 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Δημοσίου).
Με την υπουργική παρανομία είχαν διαφωνήσει στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αρνούμενα να υπογράψουν τη σχετική απόφαση, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα εγκάλεσε και εγγράφως επειδή δεν υιοθέτησαν τα παραθυράκια του.
Ετσι, την επόμενη ημέρα σκαρφίστηκαν άλλον τρόπο για να χορηγούν «ενέσεις» ρευστότητας στην παραπαίουσα Proton.
Στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.» δείχνουν ότι από τις 15 Ιουλίου 2011, δηλαδή μία ημέρα μετά τη σκανδαλώδη κατάθεση των 100 εκατ. ευρώ στην Proton, το άτυπο συμβούλιο συστημικής ευστάθειας της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε την εντολή να χορηγούνται σε καθημερινή βάση 105 εκατ. ευρώ προς πέντε τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), οι οποίες με τη σειρά τους θα κατέθεταν τα χρήματα αυτά στην Proton Bank.
Στελέχη του ΓΛΚ διαφώνησαν με το νέο εύρημα, αφού επρόκειτο περί ενός εύσχημου τρόπου για να κρύβονται οι -πάνω από τα όρια- ενέσεις ρευστότητας προς την Proton.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφού αποκαλύφθηκαν οι παρανομίες, έσπευσε στις 4 Αυγούστου να νομιμοποιήσει τους χειρισμούς του, μέσω τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 1997!
Εν τω μεταξύ, η εναγώνια προσπάθεια στήριξης της Proton με κρατικά λεφτά συνεχιζόταν δίχως να έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση προκειμένου να είναι σύμφωνες με το νόμο οι πράξεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων. Διευθυντικό στέλεχος του ΓΛΚ στις 5 Σεπτεμβρίου ζήτησε την έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου η Επιτροπή να καλύπτεται για την έμμεση παροχή ρευστότητας προς την Proton.

 Και σε συνέντευξη του ο Βενιζέλος...

 ....αναφέρθηκε τόσο στη χαριστική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει «μαύρη τρύπα» 863 εκατ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας Proton , παρά την αντίθετη άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και στη σκανδαλώδη τροπολογία, για αναδρομική (και μάλιστα από το 1997!) κάλυψη υπουργικών αποφάσεων, ως προς τη χορήγηση χρηματικών ποσών προς Τράπεζες, από τα διαθέσιμα του κράτους, «αν συντρέχουν λόγοι απειλής του τραπεζικού συστήματος».
Απαντώντας στην (επίσης εκ των καλεσμένων) Χριστίνα Κοραή, η οποία επισήμανε στον κ. Βενιζέλο, ότι επρόκειτο για θέμα που είχε αποκαλύψει στην «Ελευθεροτυπία» η Αριστέα Μπουγάτσου, ο κ. υπουργός αιφνιδίασε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου «παράνομη»! Και αιτιολόγησε τον χαρακτηρισμό αυτό, με τον εκπληκτικό ισχυρισμό ότι: «Είναι παράνομη, επειδή δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία, αν και επρόκειτο για απόρρητο έγγραφο»!


ΥΓ. Μήπως το ότι το Πασοκ χρωστάει 121 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς ,από όπου ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε την proton bank και μήπως το ότι η τελευταία ενίσχυε τους τελευταίους μήνες συστηματικά ελλειμματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης με αποτέλεσμα να καταρρεύσει παίζει και αυτό τον ρόλο του?

βλ και το σχόλιο του http://thepressproject.gr
"Ο Λαυρεντιάδης φερόταν κατά καιρούς να αγοράζει ποσοστά της τάξης του 10% των εταιριών του Μπόμπολα ή του Τεγόπουλου, να εξαγοράζει την Espresso, να συζητάει με τον ΔΟΛ και να ξοδεύει εκατομμύρια για την αγορά φύλλων και ιστοσελίδων χωρίς πραγματική αξία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της διαπλοκής της επιχειρηματικότητας με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς δεν θα ήταν αδιανόητο να έχουν δημιουργηθεί δεσμοί και διασυνδέσεις που χθες έπαιξαν το ρόλο τους."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ποια είναι η άποψή σου;