Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Σταυρώστε τους, σταυρώστε τους!

...η άποψή μας για τις  φοιτητικές εκλογές...


Η κρίσιμη ώρα των φοιτητικών εκλογών κοντοζυγώνει. Οι μισοί από εμάς, ας μην κρυβόμαστε, θα ψηφίσουμε τους γνωστούς γαλαζοπράσινους φίλους. Γιατί; Γιατί ξέρουμε τόσο κόσμο από εκεί, γιατί θα το ψηφίσει και ο φίλος μας, άσε που μας βγάλανε και στα μπουζούκια τις παραμονές. Γιατί, ακόμα και αν τους ειρωνευόμαστε ή τους θεωρούμε ανίκανους, έχουμε πια πειστεί πως άλλη λύση δεν υπάρχει .   
Ορισμένοι άλλοι, θα στραφούμε εύκολα στον πλούσιο, ομολογουμένως, μπουφέ των πιο αγωνιστικών παρατάξεων. Ακόμα κι αν συχνά μιλούν ξύλινα, ή ακόμα κι αν παίζουν ξύλο, πώς να το κάνουμε, κάποιοι είμαστε άσπονδοι εχθροί των μπουζουκιών.
Σε ό, τι κι αν καταλήξουμε, πρέπει να θυμόμαστε πως διανύουμε τη χρονιά του μνημονίου. Στη διάρκειά της, όλοι οι μεγαλοπολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι αναπόφευκτο να στερούμαστε μισθούς και δικαιώματα, για να πληρώσουμε το χρέος που «όλοι μαζί προκαλέσαμε». Μέσα σε όλα αυτά πλήττεται και η φοιτητική κοινότητα με ένα νόμο-πλαίσιο που απειλεί να καταστρέψει κεκτημένα αγώνων και χρόνων. Ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων-πάντα, αλλά ιδίως στην παρούσα συγκυρία- δε θα πρέπει να είναι το μοίρασμα σημειώσεων και η οργάνωση ταξιδακίων, αλλά η συντονισμένη μετάδοση ενός αγωνιστικού παλμού.
Τι λέμε εμείς: Κατά πρώτον, συστήνουμε  να σκεφτεί καλά ο καθένας μας τι και ποιον θα προτιμήσει με την ψήφο του, η οποία έχει μεγάλη αξία. Δε συμφέρει τη φοιτητική κοινότητα να εκλέξει «μνημονιακούς» και «κρυφομνημονιακούς» αντιπροσώπους, γιατί αυτομάτως περνά προς τα έξω ένα μήνυμα απάθειας και αδιαφορίας σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν εις βάρος του. Ως ανεξάρτητοι, πιστεύουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας του πανεπιστημίου πρέπει να αλλάξει σε αρκετά σημεία, κάτι όμως, που κάθε άλλο παρά πρόκειται να καταφέρει ο νόμος πλαίσιο. Κατά δεύτερον, είναι απαραίτητο η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί με όρους που δε θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής ζωής της σχολής μας. Πρέπει δηλαδή επιτέλους, να εφαρμοστούν τα αυτονόητα και να μην υπάρξουν φαινόμενα νοθείας και βίας. Δε θα ανεχτούμε και φέτος η σχολή μας να μεταλλαχθεί σε πεδίο μάχης μεταξύ γαλάζιων και πράσινων παιδιών.
Προτάσεις μας, λοιπόν, είναι η συλλογή υπογραφών υπέρ του αιτήματος της ειρηνικής διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, καθώς και η ευκρινής προεκλογική τοποθέτηση των παρατάξεων και των τυχόν υποψηφίων σε πλαίσια διαλόγου, όχι σύγκρουσης.
Η έκβαση του αγώνα που πρέπει να δοθεί δυναμικά δε θα κριθεί από τις φοιτητικές εκλογές. Οπωσδήποτε, όμως, το αποτέλεσμα αλλά και η κατάσταση πριν και αφού αυτό ανακοινωθεί, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις για την ικανότητά μας ως φοιτητών να τον φέρουμε εις πέρας.
                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ποια είναι η άποψή σου;