Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Υπερ-επαναστατικά και ουτοπικά πλαίσια...


Ένα από το πολλά προβλήματα της σχολής μας είναι ότι τα παιδιά ,που δραστηριοποιούνται στις παρατάξεις και επεξεργάζονται τα πλαίσια των γενικών συνελεύσεων ή τις προτάσεις του δ/σ της σχολής έχουν πολύ πιο καλλιεργημένη την «κινηματική συνείδηση» από τον μέσο φοιτητή.

Αυτό ,το ότι για παράδειγμα παρίστανται στις πορείες ακόμα και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, ασφαλώς τους τιμά. Δυστυχώς όμως οδηγεί και στο αρνητικό φαινόμενο της κατάθεσης ουτοπικών πλαισίων στην γενικής συνέλευση. Και εξηγούμε: Κατανοώ απόλυτα ότι κάποιος με ευγενείς προσθέσεις μπορεί να οραματίζεται ότι μια τριήμερη κατάληψη θα αξιοποιηθεί ώστε να υπάρχει μαζική παρουσία στις πορείες ,και να γίνουν εκδηλώσεις στην σχολή και έντονη  πολιτική συζήτηση.

Στην πράξη όμως όλοι ξέρουμε ότι τα πενθήμερα που δημιουργούν οι καταλήψεις τέτοιου τύπου ,απλώς αξιοποιούνται για διακοπές ή διάβασμα από την πλειοψηφία των συμφοιτητών μας. Επομένως τέτοιου είδους κινήσεις απλώς διευρύνουν το χάσμα μεταξύ πολιτικοποιημένων και μη πολιτικοποιημένων φοιτητών και πρέπει να κατακρίνονται. Οι καλές προθέσεις εκτιμώνται μεν  αλλά στην πολιτική μετρά η ουσία και αυτή είναι ότι μια ακόμα και δεκαπενθήμερη κατάληψη στην οποία δεν θα συμμετέχουν παρά ελάχιστοι δεν θα αλλάξει τίποτα! Το ίδιο ισχύει και για υπερεπαναστατικά ψηφίσματα που περιλαμβάνουν κλείσιμο δρόμων ,παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο παιδείας και τα λοιπά…

Αντί λοιπόν οι παρατάξεις να καταθέτουν ουτοπικές προτάσεις ,που ουσιαστικά βλάπτουν το πανεπιστήμιο ,το σωστό θα ήταν το εξής: Να έρθουν στα αμφιθέατρα και να πουν «Συνάδελφοι .το κοινωνικό κράτος καταλύεται και δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Επειδή όμως μόνο ο μαζικός αγώνας αποδίδει καλούμε εσάς να έρθετε στην γενική συνέλευση και να προτείνεται τρόπους δράσεις ,τους οποίου θα στηρίξουμε ακόμα και αν δεν είναι κατά τη γνώμη μας επαρκείς.»

Γιατί καλύτερα είναι να κλείνει η σχολή της ώρες της πορείας μόνο και να λαμβάνει χώρα και μια σύντομη πορεία των φοιτητών νομικής μέχρι τη βουλή παρά να ονειρευόμαστε ,ότι με κενές λέξεις και προτάσεις η επανάσταση θα έρθει μια ώρα αρχύτερα! Διότι είναι γνωστή ,τουλάχιστον στον θυμόσοφο λαό, η μοίρα των όσων βιάζονται…
"Καβάφης"

1 σχόλιο:

  1. Να διευκρινίσω κάτι: Από την αδράνεια ,προτιμώ φυσικά την δράση στην οποία αναγνωρίζω καλές προθέσεις. Ασκώ όμως και κριτική εκ του αποτελέσματος με βάση την προσωπική μου εμπειρία και αίσθηση. Και ο μόνος σκοπός μου κάνοντάς το αυτό είναι οι κοινωνικοί αγώνες να μαζικοποιηθούν. Κάθε κριτική ευπρόσδεκτη!

    Καβάφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ποια είναι η άποψή σου;