Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Τις πταίει?

           
Ποιος ευθύνεται για τα χάλια της γενικής συνέλευσης?

Η εύκολη απάντηση είναι να κατηγορήσουμε την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι εν λόγω παρατάξεις "σνομπάρουν" την πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων και μάλλον ευγνώμονες θα έπρεπε να είμαστε που δεν παρίστανται σε κάθε συνέλευση διακόσιοι δαπίτες να φωνάζουν "Και Α και ου..." Όσο για την πολιτική του ΜΑΣ, αν και φανερά υπονομεύει την γενική συνέλευση, μάλλον βλακώδες θα ήταν να του επιρρίψουμε ευθύνες για τις συνθήκες διεξαγωγής της.

Επομένως τελικά η εύκολη απάντηση είναι να κατηγορήσουμε την ΑΡΕΝ και τα ΕΑΑΚ που παρίστανται στις συνελεύσεις.

Όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να θέσουμε ένα άλλο ερώτημα :Τι είναι η ΑΡΕΝ και τα ΕΑΑΚ?
30-40 άτομα που ασχολούνται με τα τραπεζάκια ,τις αφίσες και τις ανακοινώσεις στα αμφιθέατρα και άλλοι τόσοι που κινητοποιούνται εν όψει των γενικών συνελεύσεων.
Το να δεχτούμε λοιπόν ότι αυτά τα εκατό περίπου άτομα  ευθύνονται για τα χάλια μια συνέλευσης χιλιάδων ατόμων ταυτίζεται με το να τους επιρρίψουμε όχι μόνο διαβολικές προθέσεις αλλά και υπερφυσικές ικανότητες.

Άρα η μόνη λογική απάντηση που μένει είναι ότι φταίει ο φοιτητής. Είναι όμως ικανοποιητική? Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον φοιτητή που δεν ανέχεται σε συνελεύσεις που αρχίζουν με δύο ώρες καθυστέρηση και διαρκούν ώρες ατελείωτες? Και συνελεύσεις στις οποίες κυριαρχεί ο ξύλινος λόγος ,ο εκνευρισμός και μια διαρκής βαβούρα που νομοτελειακά προκαλεί πονοκέφαλο σε συνδυασμό με την αποπνικτική από τον καπνό ατμόσφαιρα?

Και για να το θέσω και αλλιώς ,είναι λογικό να απαιτούμε από ένα μέσο φοιτητή που ναι μεν είναι ευαισθητοποιημένος πολιτικά αλλά έχει και άλλα ενδιαφέροντα στη ζωή του να παρίσταται σε όλες τις γενικές συνελεύσεις ,όταν αυτές διεξάγονται με τους χειρότερους δυνατούς όρους?

Η ερώτηση αυτή είναι δυστυχώς άστοχη και παραπλανητική. Γιατί στο σημείο που έχει φτάσει η κοινωνία μας αλλά και το πανεπιστήμιο που είναι αναπόσπαστο μέρος της δεν αρκεί να αποδίδουμε ευθύνες αλλά να αναρωτηθούμε "ποιος είναι εκείνος τελικά που μπορεί να κάνει κάτι θετικό για την συνέλευση μας?"

Η ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ξεκάθαρα αδιαφορούν και το ΜΑΣ επίσης. Όσο για την ΑΡΕΝ και τα ΕΑΑΚ δεν υπάρχει κάποιος βάσιμος λόγος να υποθέσουμε ότι δεν κάνουν ήδη ότι καλύτερο μπορούν. 

Επομένως το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε κάτι για την συνέλευση μας είμαστε οι ίδιοι οι φοιτητές της.

Περιθώρια να συνεχίσουμε να επικαλούμαστε τις άσχημες συνθήκες διεξαγωγής της συνέλευσης ως λόγο για την απουσία μας δεν υπάρχουν. Η κοινωνία και το πανεπιστήμιο μας βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε ή να περιμένουμε από άλλους να μας σώσουν. Και στο κάτω κάτω είμαστε χιλιάδες ,που μας ενώνουν το κοινό συμφέρον της δωρεάν εκπαίδευσης και ευρύτερα του κοινωνικού κράτους. Εάν επομένως δεν μας αρέσουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι συνελεύσεις ,το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις βελτιώσουμε!

Εμείς ως ανεξάρτητοι θα συνεισφέρουμε βέβαια στην προσπάθεια αυτή με συγκεκριμένες προτάσεις ,όμως μονάχα αν όλοι μας ως φοιτητές συνειδητοποιήσουμε την δύναμη και την ευθύνη μας θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την σχολή (και άρα την κοινωνία μας) και επιπλέον να δώσουμε ένα παράδειγμα συλλογικής δράσης. Ειδάλλως το κρίμα στον λαιμό μας..
                " Καβάφης"

1 σχόλιο:

  1. K A T A S T A T I K O
    MEIKSH THEMATIKWN KAI GENIKOU PERIEXOMENOU SYNELEYSEWN
    POLITISMOS ANTAKSIOS FOITHTWN NOMIKHS KAI OXI 'MPAXALWN'-SOPRANOS-MELH LYKEIOU ELLHNIDWN!!
    EMFANES KAI OUSIASTIKO APOTELESMA THS DIADIKASIAS
    PERISSOTERH SKEPSH-SYMMETOXH ANENTAXTWN FOITHTWN(LIGOTERH PASP-NDFK!!)
    (KOKKINOTRIXIS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ποια είναι η άποψή σου;